Társadalmi vállalkozási ötletfejlesztés

Social Business program

Partnereink

Felméréseink alapján a hazai non-profit szervezetek döntő többsége forráshiányban szenved. Ráadásul bevételei nagy része egyetlen bevétel típusból (például állami normatívából, 1%-ból, magánadományból, vagy pályázati forrásból) érkezik.

Reziliencia modellünk szerint a fenntartható működés egyik feltétele a kellően változatos bevételszerkezet: ennek is minél nagyobb része származik saját bevételtermelő tevékenységből (pl: termék-értékesítés, szolgáltatás nyújtás), annál fenntarthatóbb a szervezet.

A program célja

A bevételtermelő tevékenység kialakításának érdekében indítjuk útjára – a FaSe, az Ashoka és a PwC partnerségében és támogatásával – Social Business programunk első évfolyamát Magyarországon és Lengyelországban. A cél az, hogy a programban részt vevő nonprofit szervezetek.

Nektek szól a program, ha

A program felépítése

Jelentkezési időszak

2022.03.17. – 2022.03.31.

A jelentkezéshez alapvető információkat kérünk be tőletek.

Résztvevők kiválasztása

2022.03.31. – 2022.04.07.

A leadott jelentkezések közül a szervezők kiválasztják és értesítik az áprilisban induló program résztvevőit. Emellett elkészítjük a reziliencia állapot-felméréseteket. Kaptok egy részletes ajánlást arra vonatkozóan is, hogy a saját bevételtermelés mellett milyen egyéb területeken érdemes fejlődnötök a fenntarthatóvá válás és a minél nagyobb társadalmi hatás elérése érdekébe
Online workshopok
 • 2022. 04. 11. (hétfő) 14:00-17:00 – Alapfogalmak, a kihívás megértése, stakeholderek, stakeholder életút
 • 2022. 04. 25. (hétfő) 14:00-17:00 – Idő dimenzió (output & outcome), probléma és célfa, hatáslánc, mutatószámok
 • 2022. 05. 10. (kedd) 14:00-17:00 – Social Business Model Canvas – stakeholder értékajánlat, kapcsolatok, csatornák
 • 2022. 05. 24. (kedd) 14:00-17:00 – Social Business Model Canvas - partnerek, kulcs tevékenységek, bevételek, költségek, hatás
 • Egyéni mentorálás

  Az elkészülő Social Business Model Canvasok alapján három csapatot választunk ki a mentorokkal közösen, akik ezt követően négy hónapos egyéni mentorálást kapnak a PwC Magyarország szakértőitől a társadalmi vállalkozási ötletük pénzügyi tervének és bemutatkozó anyagának elkészítéséhez.

  A program végén az elkészülő bemutatkozó anyagot és pénzügyi tervet finanszírozó partnereink átvizsgálják, és amennyiben életképesnek találják, finanszírozási ajánlatot adnak a társadalmi vállalkozási tevékenységetek elindításához.

  Miért érdemes jelentkeznetek?

  Szakmai fejlődés

  A fejlesztési folyamat során, tapasztalati tanulás útján elsajátítjátok a stakeholder mapping, business design, social business model canvas alapjait és az ötletből egy profi pénzügyi tervet dolgoztok ki.
  Menet közben bevezetést kaptok a társadalmi hatásmérés alapjaiba is az Impact Academy szakembereinek segítségével (alapfogalmak, miért fontos, hatásmérési indikátorok, hatáslánc és hatásmérési terv).

  Mentorálás és kapcsolatépítés

  A résztvevők közül három csapat egyéni mentorálást kap a PwC szakértőitől, ezzel nemcsak szakmai tudásra, de fontos kapcsolatokra is szert tesztek.

  Finanszírozási lehetőség

  A program lezárásaként a projekteket bemutatjuk finanszírozó partnereinknek, akik az életképes társadalmi vállalkozási ötletekhez induló finanszírozást biztosíthatnak.

  Jelentkezési feltételek, részvétellel kapcsolatos információk

  Működő társadalmi célú szervezetek vehetnek részt a programban, de nincs szükség előképzettségre.

  A program online workshopokból, és egyéni mentorálási alkalmakból áll.

  A workshopok egyenként 3 órásak, a workshopok között kb. 2 órát kell egyéni munkára fordítani.

  Az egyéni mentorálási szakaszba bejutó csapatok kb. két hetente 1 órát töltenek a mentoraikkal, és a mentorálási alkalmak között 2-3 órányi feladatot kapnak.

  Összesen az első két hónap a résztvevő csapatoktól kb. 20 órányi időráfordítást igényel, az ezt követő 4 hónap pedig kb. további 30 órányi kapacitást

  A program alapvetően online formában valósul meg.

  Az első két hónapos képzés részvételi díja 30.000 Ft + ÁFA, a mentorálás a PwC pro bono támogatásával valósul meg.

  A Social Business program szervezői

  Az Ashoka Magyarország már több mint 25 éve dolgozik azon, hogy Magyarország vezető társadalmi innovátoraiból stabil hálózatot építsen. Mára több mint 35 Ashoka tagot választottunk ki, ők mindannyian rendszerszintű változásokat hoznak létre olyan területeken, mint például az egészségügy, a cilvil szektor, a gazdaság, a környezetvédelem, az oktatás és az emberi jogok. Egy olyan ökoszisztémát hozunk létre számukra, amiben az Ashoka tagok kiteljesedhetnek; egy olyan környezetet, ahol biztonságos jogi keretek között a változáson dolgozók munkája nagyobb transzparenciát kap, és amely know-how-val, stratégiai partnerségekkel, coachinggal, pénzügyi eszközökkel támogatja a társadalmi változásokra vonatkozó terveiket, ötleteiket – a hivatásukat.

  A FASE (társadalmi vállalkozások finanszírozási ügynöksége) német szervezet azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse az impact befektetések térnyerését Európa-szerte. Azon dolgozunk, hogy hidat építsünk kiváló társadalmi vállalkozások és befektetők között, hogy együtt legyenek képesek elősegíteni a pozitív társadalmi változásokat.
  Társadalmi vállalkozás ügyfeleinknek a professzionális tőkebevonási lehetőségeken keresztül segítünk hatásuk növelésében. Kilenc éves működésünk során 65 sikeres tranzakció során több mint 40 millió eurónyi befektetés létrejöttében működtünk közre.

  A Scale Impact összeköti a fejlődni képes és akaró impact szervezeteket olyan vállalatokkal, amelyek szívesen támogatnak jó ügyeket. Részben ezekből a vállalati támogatásokból a civil szervezet vagy társadalmi vállalkozás egy fejlesztési folyamatban vesz részt, melynek végén reziliensebbé válik, illetve világos képe lesz arról, hogyan tudja az impactjét (azaz pozitív hatását) megsokszorozni. Feladatunk, hogy támogassuk a társadalmi és környezeti hatás felerősítését, amelyet az impact szervezetek kifejtenek. A rendszerszintű változásban hiszünk, melyet a résztvevők együttműködésére alapozva lehet elérni.

  Ha további kérdésed van a programmal kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot!

  Partnereink