Megalakult az Igazgyöngy Alapítvány tanácsadó testülete

Vezető vállalati szakemberekből megalakult az Igazgyöngy Alapítvány tanácsadó testület a Scale Impact és az Ashoka Magyarország Board Academy projektje nyomán. Az alapítvány elnökét, L. Ritók Nórát kérdeztük arról, miben segíti a nonprofit szervezet munkáját a for-profit szférában dolgozó szakértők jelenléte.

Kikből áll, hogyan épül fel az Igazgyöngy új boardja?

Az Igazgyöngy 23 éves történetében több olyan alkalom is volt, amikor felmerült bennünk az igény egy tanácsadó testület iránt, csakúgy mint 2022 tavaszán, amikor párhuzamosan több külső segítővel, céggel dolgoztunk együtt szervezetfejlesztési területen. Ekkorra vált világossá, hogy szükségünk lenne egy olyan szakértői csoportra, akik az ügy képviseletében, a stratégiai tervezésben segítik az alapítvány munkáját. Ekkor jött a Scale Impact és az Ashoka Magyarország Board Academy programja.

Az Igazgyöngy Tanácsadó Testületének tagjai Sarkadi Lívia, Erdei Kata és Kadocsa András.

Miért gondolta a program kezdetén az Igazgyöngy, hogy a Board Academy segítséget jelent majd számára?

Az Igazgyöngy Alapítvány tevékenysége többszörösen összetett: a szervezet egy komplex esélyteremtő programmal dolgozik, ahol az élet minden terén foglalkoznak résztvevőkkel, mint az oktatás, szociális munka, kríziskezelés, közösség- és településfejlesztés.

Ez a fajta komplexitás az alapítvány munkatársaitól sokféle tudást igényel, ám azok a tudások, amelyek többek között a támogatásban való tudatosságra vagy a network-építésre vonatkoznak, sokszor hiányoznak vagy nem jut rájuk kapacitás.

Az alapítvány 23 éve aktív, hatása, hatásköre folyamatosan erősödött, ezzel párhuzamosan ideje volt elkezdeni foglalkozni a a fenntarthatóság, a tudatos utódlás vagy az ügyképviselet kérdésével a jelen társadalmi-politikai közegben.

Milyen eredménnyel zárult ez a program?

A folyamat legkiemelkedőbb eredménye a testület összeállása, de fontos tapasztalat volt a a felkészülési és kiválasztási folyamat, amely addig elvezetett. A Board Academy program során, elsőként körvonalazódtak az alapítvány hiányai fenntarthatósági szempontból: mit kell becsatornázni, mire kell embert keresni. Az igények felmérésében a külső szempontok értékesnek bizonyultak. A folyamat során, valamint az alapítvány utóbbi évei során az „utódlás” szó egyre többször hangzott el, és a „másfajta” tudás, megközelítés és szempontrendszer iránti igény előtérbe került. Megfogalmazódott, hogy az Igazgyöngy fejlesztésének elengedhetetlen eleme lesz a for-profit szférából érkező tudás beépülése, majd annak összekapcsolódása a civil küldetéssel. Emellett a megválasztott testületi tagoknak is egy tanulási folyamat a Board Academy, hiszen a közös munka során betekinthetnek az Igazgyöngy munkájába.

Alkotás közben (forrás: l.ritoknora.hu)

Hol láttátok a legnagyobb kihívásokat, és hogyan orvosolta ezt a Board Academy?

2014 óta vagyok Ashoka-tag, a szervezet kapcsolatrendszere által folyamatos lehetőségem van a tudásbővítésre, az ügyképviseletre vagy akár támogatásra a szervezet működtetésében. A fentiek mind folyamatos megújulásra, (szervezeti szintű) önreflektív folyamatok beindítására adnak lehetőséget és motivációt.

A Board Academy az Igazgyöngy esetében például rámutatott a HR vagy a marketing területek lehetőségeire.

Miért lenne fontos ez a program más nonprofit szervezetek számára?

Bármelyik civil szervezetnek tanulságos lehet elsajátítani egy másfajta szemléletet, gondolkodásmódot, nagyobb tudatosságot például az adománygyűjtés, a kommunikáció vagy a szervezetfejlesztés területén, amelyek nélkül nem lehet egy szervezet fenntartható. Mindehhez kell a stratégia, a komplex gondolkodás, az üzleti szemlélet, felismerni a hiányosságokat és hosszú távon gondolkodni.

(A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük Ménesi Lucának, az Ashoka Magyarország munkatársának)

Picture of Lévai Gábor

Lévai Gábor