Tanulnál – már a kérdésekből? Jelentkezz a Scale Impact fejlesztésére!

impact szervezetek

Fontos társadalmi ügyön dolgozni – és valódi hatást elérni: ez a két történet nem mindig jár kéz a kézben. Ismerjük a civil szervezetekre (és akár a társadalmi vállalkozásokra is) jellemző tipikus problémákat: forráshiány, kevés kapacitás, alacsony szintű szervezettség, a fejlődés nehézségei, sokszorosan nehezített körülmények közötti küzdelem a figyelemért, elismertségért, a fennmaradásért. Azok az impact szervezetek, amelyek tagjai elérkezettnek látják az időt a változásra, és a fenntartható élelmiszerellátás vagy az oktatás témakörében tevékenykednek, most jelentkezhetnek a Scale Impact ősszel induló 25.000 EUR értékű fejlesztési programjába. De nem csak ezt kínáljuk. Ha kitöltitek a kérdőívet, ami a jelentkezés első lépése, máris rengeteget tanulhattok arról, hogy mik azok a területek, ahol fejlődnetek kellene azért, hogy ellenállóképesebb legyen a szervezetetek.

Nagyon tetszett az a szisztematikus és sokrétű szempontrendszer, aminek mentén a szervezeti ellenállóképességet értékeltük, és azonosítottuk a fejlesztendő területeket. A kurzus során a résztvevő szervezetek egyúttal való életbeli példák is voltak, ami nemcsak ismerkedésre adott lehetőséget, de segítette a kitekintést a szervezeti buborékomból.” – ez Sipos Katalin, a WWF Hungary country menedzserének visszajelzése az NGO Academy keretében tartott Szervezeti ellenállóképesség növelése képzésünkről. Ez lényegében annak a kérdőívnek a kiértékeléséről szól, ami  a fejlesztésünk előszobája. a a szervezeted nevében kitöltöd a kérdőívünket, visszajelzéseket adunk a válaszaid alapján, melyekből máris rengeteget tanulhatsz. 

Talán nem is gondoltad, hogy a feladatok mennyisége a civil szervezetednél bőven meghaladja a “normális” szintet, hiszen egész nap csak igyekszel a végére érni, de kívülről ritkán nézel rá. Esetleg hirtelen ráébredsz, hogy nemcsak sok, hanem sokféle is a tennivalók sora. A szerteágazó feladatok között pedig priorizálni is érdemes ahhoz, hogy valóban haladj az egyébként fontos, akár pontosan kitűzött szervezeti célok felé.

Ha a kérdőív kitöltése után úgy látjuk, hogy kölcsönös értéket teremtene az együttműködésünk, egy személyes (vagy online) beszélgetésre is meghívunk, ahol részletekben is lesz idő elmélyülni. A beszélgetést követően döntjük el, hogy felajánljuk-el a fejlesztésben való részvétel lehetőségét az arra leginkább alkalmas impact szervezeteknek. 

Első lépés az impact szervezeti ellenállóképesség felé

Kidolgoztunk egy 2+8 témakörből álló modellt, ami abban segít, hogy ti is, és mi is megtudjuk, hol álltok a reziliencia felé vezető úton. Minél többen töltitek ki a szervezettől a kérdőívet, annál pontosabban rajzolódik ki, hogy milyen kihívások előtt álltok. Ha olyan szervezetben dolgoztok, amiben több program fut, vagy több alegységre épül, akkor mindenképp szükséges, hogy a szervezet vezetői is kitöltsék a kérdőívet.

A reziliencia ellenállóképességet jelent. A reziliens szervezet alatt azt értjük, hogy képes alkalmazkodni a gyorsan változó környezethez, jól reagál váratlan eseményekre, és bizonytalan körülmények között is tudja folytatni tevékenységét.

A kérdőív fő témái: 

  • Stratégiai működés 
  • Hatásmérés
  • Szervezeti kultúra
  • Menedzsment
  • Prudencia és jogszabályi megfelelés
  • Átláthatóság
  • Pénzügyi stabilitás
  • Szakmai stabilitás
  • Beágyazottság 
  • Környezeti fenntarthatóság

Ha részleteiben érdekel, mit takarnak az egyes területek, kattints a reziliencia modellről szóló cikkért! A kérdőívben szereplő állítások és kérdések nyomán belelátunk a szervezetbe, és meg tudjuk határozni azokat a területeket, ahol érdemes javítani a működéseteket.  

Szeretnél többet megtudni az impact szervezeti partnerségről?
Kattints: Scale Impact / első lépés

Rögtön nekiugrasz a kérdőív kitöltésének? Kattints a kérdőívhez!

Picture of Szeszlér Vera

Szeszlér Vera