Kihasználják-e már a cégek HR területen a CSR adta lehetőségeket?

Mennyire épült be a vállalati kultúrába a társadalmi felelősségvállalás, mennyire mélyen kapcsolódik a cégek HR stratégiájához?

Nemzetközi jó példák alapján  a HR és CSR terület számos formában tudja egymás tevékenységét erősíteni, támogatni.  Nonprofit szervezetekkel való együttműködéssel valósulhat meg a tehetséges munkavállalók és vezetők fejlesztésétől a csapatépítő programokon át számos tevékenység, társadalmi felelősségvállalás valósulhat meg a foglalkoztatáson keresztül is, és számtalan jó példa vár még Magyarországon megvalósításra.

Álljon itt pár nemzetközi példa, hogyan kapcsolják össze cégek a toborzás-kiválasztást és a társadalmi felelősségvállalást:

  • Siemens Németországban kiemelt figyelmet szentel a vállalati kultúra és az értékek bemutatásának a potenciális munkavállalók számára. Ezen kívül a cég a „Siemens Education” kezdeményezéssel arra törekszik, hogy fiatal tehetségeket vonzzon és fejlesszen a műszaki területeken.
  • Az Unilever Angliában és Hollandiában a „Future Leaders Programme” keretében olyan fiatal tehetségeket keres, akik nemcsak vezetői készségekkel rendelkeznek, hanem a társadalmi felelősségvállalás iránt is elkötelezettek. Az ösztöndíjprogram során a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek fenntarthatósági projektekben és személyesen is hozzájáruljanak a társadalmi fejlődéshez.
  • Novartis az alapítványán keresztül a szakemberekkel és a közösségekkel együttműködve keres megoldásokat komplex egészségügyi problémákra. A cég olyan programokat indít, amelyek segítik a szakemberek képzését és a társadalmi szempontok figyelembevételét a toborzás során.
  • Az IKEA „Talent Community” platformja nem csak a munkavállalók számára kínál lehetőségeket, hanem a közösségek és a fenntarthatóság iránt elkötelezett személyek számára is. A vállalat ezen keresztül összeköti az embereket, akik az IKEA értékeivel azonosulnak.
  • Nestlé„Nestlé Needs Youth” programja fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzenek a vállalatnál. A programon keresztül a fiatalok olyan projektekben vesznek részt, amelyek hozzájárulnak a vállalat és a társadalom fejlődéséhez.

És itthon mi a helyzet?

Erről a fontos, és stratégiai kapcsolódási lehetőségről nem készült még átfogó elemzés, ezért indítunk új kutatást a WHC, Közép-Kelet Európa meghatározó HR szolgáltatója szakmai partnerségével

A jelen kutatás erre vonatkozó kérdéseit összegezve a legizgalmasabb felelősségvállalási tevékenységet, akciókat bemutató cégeket külön, névvel kiemelve szerepeltetjük majd a riportban.

Az eredményeket terveink szerint a 2023 október 12-i HR Fest-enmutatjuk be, ahol az említett cégek közül is többnek lehetőséget kínálunk majd arra, hogy beszéljen CSR-tevékenységéről. 

TÖLTSD KI TE IS KÉRDŐÍVÜNKET!

Picture of Lévai Gábor

Lévai Gábor