Zöld a fejlesztésre – Humusz Szövetség / ENCO Group / Scale Impact szinergiák

Együttműködési megállapodást írt alá az Enco Europe Kft. és a Scale Impact a Humusz Szövetség hosszú távú fejlesztésére

A Scale Impact fejlesztési programjával partnerséget kínál és épít hazai társadalmi hasznosságú szervezetek, vállalatok és szakemberek között a társadalmi hatás növeléséért. Ezúttal örömmel számolhatunk be aktuális mérföldkövünkről, ahol a zöld értékek tovább erősödhetnek a jövőben.

Humusz Szövetség
Az eredetileg öt magyar környezetvédő szervezet által 1995-ben alapított Humusz Szövetség (régebbi nevén: Hulladék Munkaszövetség) célja, hogy olyan hulladékszegény, környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat mutasson, amelyek bárki számára vállalhatók, nem igényelnek őrült beruházást, csak a megfelelő gondolkodást: apró trükkökkel, mindennapi ötletekkel szolgálnak kicsiknek és nagyoknak, sok-sok segédanyaggal az oktatóknak, átfogó, reális javaslatokkal a döntéshozóknak. Gyűjtik és megosztják a jó gyakorlatokat a hulladékmegelőzésre, azaz a környezettudatos fogyasztásra és termelésre.

ENCO Europe Energetikai Tanácsadó Kft.
Közel 10 éve azzal a céllal jött létre az ENCO Europe Kft. jogelődje, hogy a B2B ügyfelek energetikai igényeit maximálisan szem előtt tartva, magas színvonalú és értékteremtő energetikai megoldásokat kínáljon az energetikai piacon ügyfelei számára.  A vállalat 2020-ban cégcsoporttá alakult, hogy még komplexebb megoldásokkal szolgálhassa ki ügyfeleit. Céljuk, hogy szolgáltatásuknak köszönhetően partnereik jelentősen csökkenthessék energiaköltségeiket, illetve, hogy egyre többen megismerjék az energiahatékony és zöld technológiákban rejlő lehetőségeket.

A résztvevők jövőképe

Az együttműködés kapcsán Urbán Csillát, a Humusz Szövetség elnökét, Czöndör Gusztávot, az ENCO Europe Kft. ügyvezetőjét, illetve Harsányi Andrást, a Scale Impact egyik alapítóját, és egyben a fejlesztési folyamat mentorát kérdeztük:

„Azért döntöttünk úgy, hogy egy ilyen fejlesztési folyamatot támogatunk, mert számunkra is fontos, hogy a civil szervezetek működése, folyamatai, elvárásai a versenypiaci szereplőkkel közös hangot találjanak meg. A jogi, pénzügyi és kommunikációs feladatok egymással kompatibilis módon tudjon működni. Sok esetben tapasztalom azt, hogy még ha az elvek és célok között a szinergia rendelkezésre is áll a szerződéses feltételek, a versenypiaci process vagy a civil szervezetek „rugalmassága” nehezen vagy sehogyan sem illeszthető be a hagyományos együttműködési keretekbe. Ha ezen tudunk változtatni és a kapcsolódási pontokat erősíteni, akkor azzal „mindenki” nyerni tud..” mondta Czöndör Gusztáv, a tanácsadó cég ügyvezetője.

„A Scale Impact-tal és a Humusszal való együttműködés az ENCO CSR stratégiájának az első lépése. Remélem, hogy mi is sokat tudunk tanulni az együttműködésből mind szakmai mind humán oldalon. Azt várom, hogy a kollégáim belelássanak a mindennapok feladataiba és a megszokott világukon kívül egy másik nézőpontot is ismerjenek meg. Ezzel közösen fejlődhetünk és magasabb szinten élhetjük az életünket. Így tudunk hasznos tagjai lenni a társadalmunknak.

És hogy mivel lennénk elégedettek? A mindennapokban pozitív gondolatokat, békés együttműködést várunk, sok vidámsággal, álmokkal és jövőképpel. Kettő év múlvára az előbb felsorolt célok megvalósulásához a lehető legközelebbi ponttal elégedett lennék.” erősítette meg Gusztáv

Megkérdeztük Urbán Csillát, a Humusz Szövetség vezetőjét is:

  • „Miért vágtatok bele a Scale Impact kétéves fejlesztési programjába?

Egy nagy múltú, de alapvetően kis szervezet vagyunk, rengeteg feladattal és feladatkörrel. Sokszor nehéz ezért hosszú távú folyamatokkal foglalkozni, a mindennapi teendők elviszik az energiákat, viszont így nyilván nehéz is szervezet szinten fejlődni, hosszú távú, jól kidolgozott stratégiák mentén dolgozni. Arról nem is beszélve, hogy alapvetően környezet- és természetvédelmi képzettséggel rendelkezünk, de így is kell pénzügyekkel, kommunikációval, szervezetvezetéssel stb. foglalkoznunk, így nem csak kapacitáshiánnyal, de sok esetben a tudás- és tapasztalathiánnyal is küszködünk. Fontosnak tarjuk ezért, hogy ne csak a környezetvédelmi szakmai kérdésekben fejlesszük magunkat, hanem más téren is, aminek köszönhetően majd a szakmai munkánkat is hatékonyabban fogjuk tudni végezni.

  • Mit vártok ettől a két évtől? Mikor lennétek elégedettek két év múlva?

Az előzetes beszélgetések alapján nagy hiányosságként jelent meg nálunk a hatásmérés, így nagyon várjuk, hogy erről bővebben tanuljunk. Szerintem már az sokat fog lendíteni a szervezet életén, hogy a szervezetfejlesztésre dedikálunk időt és energiát, de biztos vagyok benne, hogy a külsős szakértők segítségével nem csak új ismereteket és módszereket, de új perspektívákat is fogunk kapni, amire szintén nagy szükségünk van. A két év végére remélhetőleg már szervezettebben és profibban fogjuk tudni ügyvezetői feladatainkat ellátni, és ez nem a szervezet működésében, hanem kifelé is látszódni fog.

  • Mit vártok az ENCO-val való együttműködéstől?

Nagyon hálásak vagyunk annak, hogy vannak olyan elkötelezett cégek, akik hajlandóak a civil szervezetek munkáját támogatni. Mindig sokat lehet tanulni a vállalati együttműködések révén, nem csak szakmailag, de más területeken is, hiszen teljesen más a szervezeti kultúra. Reméljük, hogy az együttműködés során fogunk tudni egymástól tanulni, és akár közös projekteket megvalósítani.”

Harsányi András pedig, a fejlesztési folyamat mentora, és egyben a Scale Impact egyik alapítója így nyilatkozott:

Azért választottuk ki a Humusz Szövetséget, mint fejlesztendő nonprofit szervezetet, mert a kiválasztási folyamat során azonosítottunk olyan területeket, amiben a Humusz jelenleg nem a legoptimálisabban működik. Biztosak vagyunk abban, hogy a Scale Impact fejlesztési programja tudja őket abban támogatni, hogy ezeken a területeken előbbre tudjanak lépni, azokban nagyobb tudással és hatékonysággal tudjanak majd működni.
Akkor leszünk elégedettek 2 év múlva, ha a közreműködésünkkel a Humusz meg tudja majd sokszorozni a társadalmi és környezeti hatását. Ezt úgy fogják tudni elérni, ha egy jól végig gondolt hatáslánc alapján határozzák meg a stratégiájukat és a tevékenységeiket. Reméljük, hogy a programunk segítségével a forrásszerkezetük is javulni tud, és több vállalati partnerük lesz, amik elősegítik, hogy a rendelkezésükre álló kapacitások nőjenek.”

Picture of Lévai Gábor

Lévai Gábor