Impact Kommunikációs Fejlesztés a KKV-k Számára: Pozitív Társadalmi és Környezeti Hatás Beépítése a Márkába

Impact Kommunikáció Scale Impact Jakab Luca KKV marketing stratégia

A KKV márkaépítés és marketing nagykönyvét nem a környezeti és társadalmi problémákat szem előtt tartva írták meg… legalábbis, eddig. Napjainkra azonban már nemcsak külföldön, hanem hazánkban is, az üzleti és kommunikációs stratégiák lassan de biztosan elkezdenek elmozdulni a kizárólag profitközpontú gondolkodástól a társadalmi és környezeti felelősségvállalást is figyelembe vevő gyakorlatok felé. Hiszen, a vállalatoknak már nemcsak a nyereséget, hanem az etikus üzleti gyakorlatot is figyelembe kell venniük, ha jövőállóvá szeretnének válni – vagyis az egyre tudatosabb vásárlókat és munkavállalókat bevonzani, elkötelezni és megtartani.

Bizonyított, hogy a for-profit szektor hatalmas potenciállal rendelkezik, és megfelelő elkötelezettséggel és szakértelemmel jó irányba terelheti a világ folyását. Hogyan? Számtalan külföldi példa mutatja, hogy a vállalati szféra is képes arra, hogy pozitív irányba befolyásoljon akár társadalmi megmozdulásokat, jogi szabályozásokat, fenntarthatósági és esélyegyenlőségi trendeket, vagy akár különböző közösségek pozitív reprezentációját. Hazánkban is egyre több vállalkozó és döntéshozó érzékeli a változást, azonben jól bevált üzleti vagy márkaépítési gyakorlatokat még nehéz találni itthoni kontextusban.

A Scale Impact szakértői által kifejlesztett Impact Kommunikációs Fejlesztés pontosan ezért jött létre a hazai KKV-k számára. Programunk egy olyan komplex megközelítést kínál a márkaépítés és marketing területén, amely segít a vállalkozásoknak abban, hogy beépítsék pozitív hatásukat a márkájuk minden szegmensébe, hogy ezáltal még hangsúlyosabban mutathassák be környezeti és társadalmi hatásukat.

A 8 alkalmas online kurzusból és ezekhez szorosan kötődő, személyre szabott online konzultációból álló fejlesztés során célunk, hogy a vállalati cél, értékek, vízió és misszió mellett az etikus üzleti és marketing modellek, illetve a fenntarthatóság és az inkluzivitás is része legyen a márkaépítésnek. 

De mi is az az Impact Kommunikáció?

Az Impact Kommunikáció a mi értelmezésünkben azt jelenti, hogy a KKV márkaépítési és marketing stratégiáját úgy alakítjuk ki, hogy ezek minden elemébe beleszőjük a vállalat által kiválasztott társadalmi vagy környezeti ügyet. Íme néhány példa arra, amikor egy márkának a különböző rétegeit átszövi a környezeti és társadalmi felelősségvállalás:

 • Termék szinten: Olyan termékek fejlesztése, amelyeknek pozitív társadalmi vagy környezeti hatása van. Például, adaptálható vagy unisex ruhakollekciók, amelyek nem csak növelik a vásárlók kényelmét, de csökkentik a pazarlást és figyelembe veszik a legkülönbözőbb egyedi igényeket is. 
 • Csomagolásban: Sokak által ismert példa a lebomló vagy komposztálható csomagolóanyag vagy környezetbarát tinta használata, ezekkel csökkentve a hulladékot és a környezeti terhelést.
 • Ügyfélszegmentációban: Jellemzően bankok, tanácsadócégek és ügynökségek üzleti gyakorlata, hogy nem dolgoznak olyan nagyvállalatokkal, amelyeknek bizonyítottan káros hatása van az emberekre vagy a környezetre, például olajcégekkel, dohánycégekkel vagy szerencsejátékkal foglalkozó szervezetekkel.
 • Inkluzivitásban: Könnyen érthető példa a digitális akadálymentesség megteremtése a siketek, gyengénlátók vagy vakok számára a weboldalon, webshopon, illetve a közösségi médiában, olyan technológiák beépítésével, melyek megkönnyítik ezen vásárlók számára hogy használják ezeket e felületeket.

Ezek a példák is mutatják, hogy az Impact Kommunikáció sokféleképpen megjelenhet egy KKV életében és márkájában, a pozícinálástól kezdve a célközönségek kiválasztásán és csomagoláson át a kampányokig. 

Miért fontos az Impact Kommunikáció?

Az Impact Kommunikáció számos olyan előnnyel jár a vállalatok számára, amelyek megerősítik pozíciójukat és sikeresebbé teszik őket azon versenytársaiknál, amelyek kizárólag a profitra koncentrálnak. Ezek között szerepel:

 • Hitelesség növelése a stakeholderek szemében: Az Impact Kommunikáció segít a vállalatoknak hitelessé válni az olyan, értékorientált generációk számára, mint például a Millenials, GenZ és Alpha generációk. Ez az új fogyasztói és munkavállalói réteg egyre inkább azokat a vállalatokat preferálja, amelyek aktívan részt vesznek a környezeti és társadalmi kérdések megoldásában. 
 • Befektetők megnyerése: Az Impact Kommunikáció vonzza azokat a befektetőket, akik egyre inkább a fenntartható vagy impact investing felé hajlanak. Az egyre szigorodó EU-s és nemzetközi szabályozások, amelyek előírják az ESG (Environmental, Social, Governance) jelentések készítését, azt is magukkal hozzák, hogy a befektetők számára a fenntarthatóan és átláthatóan működő vállalatok vonzóbbak. 
 • Kreatív kampányok erősítése: Az Impact Kommunikáció nemcsak a hitelességet és az elkötelezettséget erősíti, hanem lehetőséget teremt a vállalatoknak hatékonyabb és mély érzelmeket megmozgató kreatív kampányok kialakítására is. 
 • Tehetségek vonzása és megtartása: Azok a vállalatok, amelyek elkötelezettek a környezeti és társadalmi felelősségvállalás iránt, jobban vonzzák a tehetséges illetve a fiatal munkavállalókat, mint azon versenytársaik, amelyek nem foglalkoznak az impacttel. 

Az Impact Kommunikáció tehát nemcsak a pozitív társadalmi és környezeti hatás erősítését célozza meg, hanem a vállalatok hosszú távú sikerét is támogatja az ügyfelek, befektetők és tehetséges munkavállalók vonzásával és megtartásával.

Mi a különbség a purpose-driven branding és az Impact Kommunikáció között?

Az Impact Kommunikáció egyfajta cselekvőbb megközelítést képvisel, és ötvözi a purpose-driven branding, illetve a nonprofit, inkluzív és fenntartható marketing eszközeit.

 • 1. Cél és szemléletmód: A purpose-driven branding a vállalati célra, azaz a „miért” kérdésére összpontosít. Ez azt jelenti, hogy a vállalat egy magasabb rendű cél vagy érték mentén működik, amelyet a márkaépítés középpontjába állít. Ez a cél azonban nem mindig a társadalmi vagy környezeti problémák megoldására irányul, a ‘purpose’ lehet olyasvalami is, ami inkább kötődik egy termékhez vagy szolgáltatáshoz, vagy az innovációhoz, kreativitáshoz, akár a minőséghez. Az Impact Kommunikáció ennél tovább lép, és hangsúlyozza, hogy a vállalat ne csak a magasabb rendű célját határozza meg (purpose), hanem azon is dolgozzon, hogy a pozitív társadalmi vagy környezeti hatását beépítse a termékekbe, szolgáltatásokba, és a márkastratégiába. 
 • 2. Cselekvés és valós intézkedések: A purpose-driven branding elsősorban arról szól, hogy a vállalat meghatározza és kommunikálja a magasabb rendű célját és elkötelezettségét, de sok esetben nem válik valóssá az, hogy ezek a célok minden szinten megjelenjenek a vállalat működésében vagy termékeiben (purpose gap). Az Impact Kommunikáció azt hangsúlyozza, hogy a vállalatnak ténylegesen is cselekednie kell annak érdekében, hogy pozitív hatást érjen el. Ez magában foglalhatja a termékek etikus vagy akadálymentesített fejlesztését, a fenntarthatósági intézkedéseket, jó ügyek vagy impact szervezetek, nonprofitok hosszú távú támogatását, az inkluzivitást, vagy más olyan lépéseket, amelyek a pozitív társadalmi és környezeti hatás elérését szolgálják. 
 • 3. Mérhető hatás: Bár a purpose-driven branding hangsúlyozza a profiton túlmutató cél irányába történő elkötelezettséget, gyakran nehéz mérni a konkrét társadalmi vagy környezeti hatást, amit a vállalat elér. Az Impact Kommunikáció erősebben összekapcsolja a cselekedeteket a mérhető hatással. Arra ösztönzi a vállalatokat, hogy mérjék és kommunikálják a pozitív hatást, amit tevékenységük és termékeik generálnak.

Összességében a purpose-driven branding inkább a vállalati cél és értékrendszer köré épül, míg az Impact Kommunikáció hangsúlyozza a cselekedetek és a mérhetőség fontosságát.

Miért érdemes a Scale Impact segítségét kérni az Impact Kommunikációban?

A Scale Impact elkötelezett a KKV-k pozitív környezeti és társadalmi hatásának növelése iránt. Segítségünkkel már számos vállalat képes volt növelni az impactjét, és kiemelkedő eredményeket értünk el a kommunikációs területen is. Vezető szakértőnk, Jakab Luca, a fejlesztési program kidolgozója, több mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik az értékorientált márkaépítés és marketing területén.

Hogyan segítünk?
 • Impact Kommunikáció feltérképezése: Branding és Marketing kérdőíveink segítségével felmérjük a vállalat jelenlegi kommunikációját és visszajelzést adunk a fejleszthető területekről. Kérdőíveinket ide kattintva tudod kitölteni. 
 • Tudásátadás: Nyolcalkalmas online kurzusunk kifejezetten a KKV-k számára mutat be jó példákat, stratégiákat és könnyen felhasználható frameworköket. 
 • KKV márkaépítési és marketing stratégia kidolgozása: Személyre szabott online konzultációk során segítünk kialakítani a megfelelő stratégiákat. 

Az Impact Kommunikáció a jövő stratégiai eszköze, és segítségünkkel te beléphetsz azon vállalkozók közé, akik nemcsak sikeresek, hanem pozitív társadalmi hatást is teremtenek! Töltsd ki a kérdőíveinket, és lépj be velünk a felelős márkaépítés világába: Scale Impact – Impact Kommunikáció.

Picture of Jakab Luca

Jakab Luca