Az Impact Jelentése és Szerepe a Vállalati Kommunikációban

Az impact szerepe a vállalati kommunikációban

Az impact fogalmával egyre gyakrabban találkozunk a hazai vállalati és non-profit szektorban. Az impact a KKV marketing és márkaépítés területén is fontos szerepet játszik, ezért ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mi is az impact és a vállalati kommunikáció kapcsolata, és milyen eszközök állnak rendelkezésre a vállalatok számára.

Az Impact Kifejezés Története

Az impact kifejezést először 1969-ben említették egy etikus befektetésekről szóló szemináriumon, amelyet a Yale Egyetemen tartottak. A nonprofitok és közintézmények hamarosan elkezdték használni, de csak az utóbbi évtizedben keltette fel a vállalkozások figyelmét is.

Az impact általában az emberek és közösségek életét hosszú távon befolyásoló változásokra utal, amelyeket magánvállalatok és közintézkedések okoznak. Ezek a hatások lehetnek pozitívak vagy negatívak, közvetlenek vagy közvetettek. A vállalatoknak márpedig pozitív hatásokat kellene generálniuk, miközben csökkentik a negatív külső hatásokat.

Az impact fogalma az összetett társadalmi problémák megoldásával és a klímaváltozás kihívásaival összefüggésben vált kiemelkedővé az elmúlt évtizedekben.

Az Impact és a Hozzá Kapcsolódó Fogalmak a Kommunikáció Területén

Az „impact creation” általában a pozitív, szándékos hosszú távú hatások meghatározásához kapcsolódik mind az emberek, mind a környezet tekintetében.

Az „impact enterprise” vagy „impact szervezet” olyan vállalatokat jelent, amelyeket kifejezetten azért hoztak létre, hogy társadalmi kihívásokat oldjanak meg. 

Az „impact kommunikáció” olyan kommunikációs stratégia, amelynek célja, hogy hatékonyan kommunikálja egy vállalat társadalmi és/vagy környezeti pozitív hatását, és ezt sikeresen beépítse a márka identitásába. Részletesebben ide kattintva olvashatsz róla.

Az „impact washing” pedig azt jelenti, amikor egy vállalat, szervezet vagy befektető túlzottan hangsúlyozza vagy hamisan állítja, hogy tevékenysége vagy befektetése pozitív hatással van a környezetre vagy a társadalomra. Ez veszélyezteti az átláthatóságot és a fenntarthatósági erőfeszítéseket, és csökkentheti a vállalat hitelességét.

Hogyan Kerülhető El az Impact-Washing Vállalati és Kommunikációs Szinten?

Az impact-washing elkerülésének és a valós pozitív hatás kommunikálásának kulcsa az alábbi lépések betartása:

  • Mérhető eredmények: Az impact nemcsak üres szavakban, hanem mérhető eredményekben mutatkozzon meg. Bizonyítsd be konkrét számadatokkal, hogy vállalatod valós pozitív hatást gyakorol a környezetre vagy a társadalomra.
  • Átlátható kommunikáció: Kerüld az általánosítást és az elbizonytalanítást a kommunikációban. Ne használd a „legzöldebb” vagy „a legtöbbet teszi” kifejezéseket anélkül, hogy konkrét információkat mutatnál be.
  • Független ellenőrzés: Alkalmazz független harmadik szakértőket, akik ellenőrzik és megerősítik az impactról tett állításaidat.
  • Hosszú távú elkötelezettség: Az impact nem rövid távú reklámfogás vagy PR lehetőség. Vállalj hosszú távú elkötelezettséget, és mutasd be, hogy a pozitív társadalmi hatás és a fenntarthatóság valóban része a vállalati kultúrádnak és értékeidnek.
  • Tanulj a hibáidból: Ha valaha is hibázol, ismerd fel és tanulj belőle. Tegyél lépéseket a hitelesség helyreállítása érdekében. Ha szükséges, vonj be szakértőket.

Az Impact-Washing elkerülése és a valós pozitív hatás kommunikálása kulcsfontosságú a társadalmilag felelős vállalkozások és szervezetek számára. Ne csak beszélj arról, hogy mit teszel, hanem bizonyítsd is be az impactet, és építsd fel a vállalatod hitelességét a stakeholderek számára!

Ha nem vagy benne biztos, hogyan valósítsd meg ezt, akkor az Impact Kommunikációs fejlesztési programunk pont neked való! 

Ha szeretnél jó ügyeket vagy impact szervezeteket támogatni, és a vállalati értékeket, fenntarthatósági törekvéseidet a munkavállalóid és vásárlóid számára kézzelfoghatóvá tenni, de nincsenek kidolgozott branding és marketing stratégiáid minderre, kattints ide és olvass tovább az Impact Kommunikációs Fejlesztés részleteiről!

Picture of Jakab Luca

Jakab Luca